Sculptorul Dumitru Verdianu

Dumitru Verdianu: tribulatiile unui sculptor “ratacitor”

 

"Artistul Dumitru Verdianu a refacut in creatia sa practic intregul parcurs al sculpturii secolului XX. Este o personalitate extrem de inventiva si imaginativa. Mare admirator al lui Brancusi, el a resimtit continuu prezenta acestui reper puternic in sistemul sau de valori. Un alt reper al inspiratiei sale este cultura taraneasca - o recurenta a artei culte in intregul spatiu romanesc, mostenita, poate, tot de la Brancusi, intemeietorul modernitatii plastice."

Vladimir Bulat, critic de arta
Chisinau / Bucuresti, septembrie 2004

 

 

Artist statement

 

"In dalta sa, sculptorul poarta toata viata diferite teme. As vrea sa ajung intr-o buna zi sa spun: Uite, aceasta lucrare este terminata, caci am spus totul si nimeni altcineva nu mai poate adauga ceva, asa cum nimeni nu mai are ce adauga la Inceputul Lumii al lui Brancusi – oul acela contine tot adevarul."

Dumitru Verdianu, sculptor

 

 

Scurta Biografie

 

Nascut in 1954 la Ungheni, Moldova. Incepe sa studieze la Liceul de Arte Plastice din Chisinau si continua studiul la Academia de Arte Plastice din St. Petersburg. In 1982 isi sustine lucrarea de diploma si in urmatorii ani lucreaza intens pentru expozitiile personale si onoreaza diferite comenzi. Intre anii 1996-2000 studiaza la Viena cu profesorul Michelangelo Pistoletto, aceasta avind o mare influenta in creatiile lui viitoare.

 

Din anul 1992 traieste impreuna cu familia sa la Viena unde isi si desfasoara activitatea, dar il regasim atit la Chisinau cit si la St. Petersburg unde si-a pastrat atelierul de creatie. In fiecare an este invitat sa participe la numeroase expozitii si simpozioane internationale si conduce ateliere de creatie in diferite tari.

 

Pina acum a participat la peste 200 de expozitii internationale, personale si de grup. Lucrarile sale pot fi gasite atit in muzee si spatii publice, cit si in galerii si colectii particulare din Rusia, Moldova, Romania, Austria, Cehia, Ungaria, Germania, Franta, Suedia si Israel.

 

Este cetatean de onoare al orasului Ungheni, membru al UAP din Rusia, Moldova si Austria, membru al AIAP–UNESCO si a fost onorat cu numeroase premii si distinctii, cel mai recent dintre acestea fiind medalia de aur pentru sculptura, premiu acordat in anul 2008 de catre "Le Monde de la Culture et des Arts" , Cannes – Franta.